Cannoli med chocolate chip cookies dough och baileys kräm

Cannoli är ett känt italienskt bakverk, specifikt är det sicilianskt. Egentligen heter bakverket "Cannolo", vilket betyder litet rör, men eftersom att man oftast gör fler bakverk än bara ett, så blir det kända namnet på  "Cannoli". Enligt siciliansk tradition görs dessa rör av friterad deg som fylls med sötadricotta blandat med t ex. choklad, vanilj, marsalavin, pistach eller någon egen unik smaksättning. 
 
Mina cannolis är fyllda med en härlig chocolate chip cookies och baileys kräm. 
Sockerchock? Oja, men de riktigt smälter i munnen på en när man äter. 
Så jag säger bara detta till er:
Baka, vänta och njut! 
10 stycken 
 
Ingredienser
Cannoli skal
5 dl vetemjöl
0,33 dl strösocker
25g smör
2 dl vitt vin
1 nypa salt
1 ägg
solrosolja
 
Fyllning
170g rumsvarmt smör
150g brunt farinsocker
50g strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
2-3 dl vetemjöl
2 msk baileys likör
190g hackad choklad
 
Dekorering
20g smält choklad
Florsocker
 
Gör så här:
Cannoli skal:
- Blanda mjöl, socker, smör, vin och salt i en skål och rör tills det blir en smidig och elastisk deg. Gör en boll och låt den vila under en bakduk i ca 30 minuter. 
- Knåda degen i några minuter och låt den sedan vila i ytterligare 30 minuter. 
- Kavla sedan degen till en tunn platta, cirka 1/2 cm tjock. Skär plattan i kvadrater, ca 10x10cm, och pensla dem på ovansidan med ett uppvispat ägg.
- Ta en fyrkant och rulla den diagonalt runt ett rör, t ex. metallrör som är 3 cm i diameter och 12 cm långa eller rulla egna rör av aluminumfolie med samma mått.
- Fäst hörn mot hörn på ovansidan och gör likadant med resterande fyrkanter. 
- Hetta upp riktligt med olja i en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnad kastrull. 
- Fritera skalen tills de har fått en jämnbrun färg på alla sidor. Ta upp dem med en hålslev och låt rullarna svalna helt innan du försiktigt drar av dem från rören. 
 
Chocolate chip cookie dough fyllning:
- Blanda smör, farinsocker och strösocker tillsammans tills det blir krämigt. Tillsätt vaniljsockret och mjölken. 
- Tillsätt mjöl, lite i taget, tills degen går ihop men bara till den kan precis går ihop. Den ska inte vara lika stel som en vanlig kakdeg, men inte heller jätterinnig. Blanda sedan i baileys likören efter egen smak. Och glöm inte att till sist blanda i valfri hackad choklad. 
- Lägg kakdegskrämen i en spritspåse och tryck ut all luft. Klipp sedan av en lagom bit av spritspåsens botten och fyll sedan cannoli skalen. 
- Smält lite choklad och droppa över. När chokladen har torkat, pudra över lite florsocker. 
 
Servera dessa underbara bakverk direkt eftersom att desto längre du väntar, desto mindre spröda blir skalen.
Dessutom är det i princip omöjligt att hålla fingrarna borta från dem :)
0 kommentarer publicerat i Bakelser
Taggar: cannolis, cannolo, chocolate chip cookie dough, chocolatechipcookies, kakdeg