Honung & smör ugnsbakade nektariner med vaniljkräm och rostade mandlar

En läcker och enkel efterätt att göra till både hungriga och lagom mätta människor.
Om du vill göra den lite nyttigare kan du ta bort smörklicken, men jag älskade den salthet som smöret gav.
Portioner baseras på 1 nektarin per person eller 1 halva per person. I min familj åt några en hel och några en halv bara. Gör vad du känner bäst för eller vad dina gäster önskar. Om det behövs fler är denna dessert ändå så enkel och snabb att göra.
Så baka, vänta och njut!
Ingredienser
4 hela nektariner dvs 8 halvor
Smör
Honung
250g mascarpone
150 ml ovispad vispgrädde
1 tsk vaniljsocker + eventuellt lite till
Hackade mandlar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn).
- Halvera nektarinerna och ta bort kärnorna.
- Värm upp en torr stekpanna på spisen. När den är het, tillsätter du dina hackade mandlar. Skaka omkring de hackade mandlarna tills att de är ljusbruna. Lägg över på ett fat och låt svalna.
- Placera nektarinhalvorna i en ugnsform och lägg på en liten smörklick på varje halva.
- Slingra över lite honung. Du väljer själv hur mycket du vill ha, men tänk på att frukten är redan rätt söt av sig själv.
- Grädda nektarinhalvorna i mitten av ugnen ca 20 minuter. Håll koll på dem under tiden så att de inte bränns. Medan de gräddas kan du blanda ihop vaniljkrämen och rosta dina mandlar.
- I en skål blandar du ihop mascarpone, ovispad vispgrädde och vaniljsocker. Ställ den åt sidan eller i ett kylskåp om du gjort den i förväg.
- Ta ut nektarinhalvorna ur ugnen efter ca 20 minuter. De ska då vara gyllene och mjuka.
- Servera direkt tillsammans med vaniljkrämen.
Steg-för-steg-instruktioner

1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn). Halvera nektarinerna
och ta bort kärnorna.

2. Värm upp en torr stekpanna på spisen. När den är het, tillsätter du dina hackade mandlar.
Skaka omkring de hackade mandlarna tills att de är ljusbruna. Lägg över på ett fat och låt
svalna. Placera nektarinhalvorna i en ugnsform och lägg på en liten smörklick på varje halva.

3. Slingra över lite honung. Du väljer själv hur mycket du vill ha, men tänk på att frukten är
redan rätt söt av sig själv. Grädda nektarinhalvorna i mitten av ugnen ca 20 minuter. Håll
koll på dem under tiden så att de inte bränns. Medan de gräddas kan du blanda ihop
vaniljkrämen och rosta dina mandlar. I en skål blandar du ihop mascarpone, ovispad
vispgrädde och vaniljsocker. Ställ den åt sidan eller i ett kylskåp om du gjort den i förväg.

4. Ta ut nektarinhalvorna ur ugnen efter ca 20 minuter. De ska då vara gyllene och mjuka.
Servera direkt tillsammans med vaniljkrämen! Mums!