Mini limepajer med lakritsmaräng och jordgubbsrosor

Äntligen är lakritsdagen här!
Jag älskar verkligen lakrits och därför var jag bara tvungen att fira denna dag.
Dessa små pajer med limekräm, lakritsmaräng och jordgubbar ger en
perfekt balans mellan syrligt, sött och salt.
Bara att baka, vänta och njut!
6 mini pajer
Ingredienser
Pajdeg
150g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten (lite mer om det behövs)
Limekräm
2 limefrukter (ca 0,75 dl pressad saft)
ca 0,40 dl strösocker
100g smör
3 ägg
ca 0,40 dl strösocker
1 tsk gelantinpulver
Italiensk maräng
1 äggvita
1 knivudd salt
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
2-3 tsk lakritspulver
Dekorering
6 jordgubbar
12 mintblad
Gör din pajdeg så här:
- Tryck ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och farinsocker.
- Tillsätt ägget och vattnet, arbeta därefter samman degen precis så att den går ihop. Är degen för torr, tillsätt lite till vatten lite i taget tills degen känns bra.
- Tryck snabbt ihop degen och plasta in den.
- Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
- Kavla ut mördegen på ett mjölat bakbord och klä pajformarna. Jag använde de som är 9 cm i diameter. Om du inte orkar kavla ut går det bra att trycka ut degen med tummen i varje pajform. Du kommer att få en hel massa deg över men det är bara att plasta in och frysa ned till att använda vid ett senare tillfälle.
- Klä in hela skalen med aluminiumfolie och lägg i ärtor. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter så att pajskalet sätter sig.
- Ta sedan bort folien och grädda dem ytterligare i ca 10-15 minuter eller tills de är gyllene.
- Låt dem svalna helt innan de fylls med limekrämen.
* Gör din limekräm så här:
- Blanda rivet limeskal, limesaft och smör med ca 0,40 dl strösocker (första mängden) i en kastrull. Låt det koka upp.
- Vispa ihop ägg och ca 0,40 dl strösocker (den andra mängden).
- Blötlägg 1 tsk gelatin med 1 msk kallt vatten.
- Häll den varma limeblandningen över äggblandningen, blanda om och häll därefter tillbaka all smet i kastrullen och låt den koka upp under vispning.
- Sila limekrämen genom en finmaskig sil ned i en bunke.
- Vispa ned gelantinet i krämen tills det har smält.
- Häll över limekrämen i en ren skål och låt den svalna och stelna i kylskåpet.
* Gör din italienska maräng så här:
- Vispa äggvita och salt till ett skum. Ställ sedan åt sidan.
- Koka upp en sockerlag, socker och vatten, till 121 grader i en liten kastrull.
- Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en fin och jämn stråle medan du vispar med elvisp på medelhastighet.
- Fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den har svalnat.
- Vispa i lakritspulver efter egen smak. Jag använde 3 teskedar men jag älskar lakrits.
*Jordgubbsrosor
Jag använde mig av denna youtube-film för att förstå hur jag skulle göra mina rosor:
https://www.youtube.com/watch?v=4An6VUmh1iw
* Montering av pajen
- Bred ut den kalla limekrämen i pajskalen.
- Spritsa marängen över limekrämen och bränn den med en gasolbrännare.
- Sätt ned dina jordgubbsrosor i mitten av varje paj.
- Placera därefter 2 mintblad vid varje jordgubb.
Orginalreceptet kommer från "Leila Bakar i Frankrike".