"3 lika botten" - världens bästa tårtbotten!

När jag bakar tårta och vill göra egna bottnar så använder jag mig av detta recept.
Det är superenkelt och är så lätt att baka med eftersom du slipper använda dig av krångliga
recept ur olika bakböcker. Följer du dessa instruktioner går det inte att misslyckas!
Lycka till! :)
Dessa ingredienser behöver du till basreceptet:
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Och sedan behöver du 3 lika stora glas. Exakta mått på ingredienserna kommer längre ned.
Till chokladbottnar använder du:
Samma ingredienser som ovan men i det tredje glaset delar du den totala mängden på 3 istället för 2.
Dvs. 1/3 Kakao, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Mjöl. Detta gör du oavsett storlek på form.
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn) eller 150 grader (varmluft).
- Ställ de tre glasen bredvid varandra på bänken och börja mät upp ingredienserna.
Glas 1:
- Utgå alltid från äggen och knäck dessa i det första glaset.
För att få en hög och fin botten, ca 11-15 cm hög, utgå från dessa mått:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid ännu större formar: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Om du inte vill ha en hög botten så kan du halvera antalet ägg på den form du använder dig av.
Glas 2:
- Efter att ha knäckt äggen i det första glaset så mäter du upp lika mycket socker i det andra glaset.
Glas 3:
- I det tredje glaset mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Det behöver inte vara exakta mått utan alla tre glas ska vara ungefär lika jämna. Till sist tillsätter du mängden bakpulver på toppen av detta glas. Bakpulvret räknas inte in i linje med de andra glasen utan tillsätts efter dessa mått:
Bakpulver:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
- När du är klar med alla dessa mått är det dags att börja blanda ihop allt i en skål eller bunke.
- Börja med att vispa ägg och socker tills det blir riktigt pösigt och vitt. Det tar lite längre tid än vid en vanlig smet eftersom det är många ägg, men vispa på tills smeten blir vit, krämig och visparna ger ifrån sig spår i smeten.
- Häll försiktigt i det tredje glaset, dvs mjölblandningen (mjöl, potatismjöl och bakpulver). Rör om och se till att allt är väl blandat. Blanda med luftiga och mjuka tag för annars är risken att luftigheten i smeten förstörs.
- Smörj en form med den storlek som du valt ut och bröa eller lägg i bakplåtspapper. Genom att sätta bakplåtspapper i botten och runt kanterna undviker du först och främst att bottnarna fastnar och går sönder. Men sedan hjälper du också bottnarna att höja sig över formens kant. Detta knep är otroligt bra att göra om man vet att formens kant är för liten eller om man är osäker på hur höga bottnarna kommer att bli.
- Häll i smeten och grädda längst ned i ugnen efter dessa cirka tider:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg
- Det är väldigt varierande hur många minuter som passar till ens ugn, vilket gör att det blir svårt att sätta exakta tider. Ett tips är att sätta klockan på några minuter tidigare än sluttiden för att testa och se med en provsticka om bottnarna är klara. OBS! Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrarna för då är risken att bottnarna sjunker ihop.
- Låt bottnarna svalna minst 10 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler och lägger en bakduk över.
- Om du vill undvika att kakan smular när du ska dela upp bottnarna så kan du frysa kakan en stund innan.

(Bilden ovan visar en chokladbotten)