Obeskrivligt goda hembakade marshmallows!

60-70 bitar
INGREDIENSER
Skål 1:
2 1/2 msk gelatinpulver
1 1/4 dl kallt vatten
Skål 2:
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
Skål 3:
1 1/4 dl vatten
1 1/4 dl vit sirap
5 dl strösocker
1 krm salt
Eventuell smaksättning som t ex:
Lakritspulver
Vaniljessens
Smält choklad
Redskap du behöver:
3 bunkar; en stor och två mellan.
1 tjockbottnad kastrull
1 sockertermometer (digital eller manuell)
GÖR SÅ HÄR
- Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper. Pensla lite rapsolja över bakplåtspappret och pudra det sedan med florsocker för att undvika att smeten fastnar i pappret.
- Smet 1: Häll i gelatinpulver och vatten i en stor bunke. Vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
- Smet 2: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ut. Tillsätt vaniljsockret och blanda om försiktigt. Vaniljsockret tillför stabilitet i äggvitan och det går inte att tillsätta det i ett tidigare steg för då kommer smeten smaka beskt.
- Smet 3: Blanda vatten, vit sirap, strösocker och salt i en kastrull. Koka blandningen tills den är på 122-124 grader.
- Häll den varma sockerblandningen (smet 3) i den stora bunken där det vispade gelatinet finns (smet 1). Vispa på hög hastighet med elvisp tills smeten blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 2) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Om du vill ha någon smaksättning på smeten tillsätter du det nu.
- Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur ca 12 timmar.
- Vänd på den färdiga smeten och dra bort bakplåtspappret.
- Klipp ut valfri storlek på marshmallowsen. Rulla i en skål med florsocker innan du lägger dem i en burk med tätslutande lock.
Orginalrecept med steg-för-steg-bilder finns här!
