Obeskrivligt goda hembakade marshmallows!

Det finns inga ord som beskriver hur galet goda hembakade marshmallows är!
De är betydligt saftigare och fräschare än den färdigköpta varianten. 
Och faktiskt är de inte heller så himla svåra att göra.
Mestadels gäller det att läsa receptet ytterst noggrant och ta ett steg i taget. 
Jag brukar göra min sats på kvällen och sedan låta den stå och sätta sig över natten.
Sedan är det bara att klippa upp i valfri storlek eller stansa ut med formar. 
Mums!

60-70 bitar

INGREDIENSER

Skål 1:
2 1/2 msk gelatinpulver
1 1/4 dl kallt vatten

Skål 2:
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker 

Skål 3: 
1 1/4 dl vatten
1 1/4 dl vit sirap
5 dl strösocker
1 krm salt

Eventuell smaksättning som t ex:
Lakritspulver
Vaniljessens
Smält choklad

Redskap du behöver:
3 bunkar; en stor och två mellan.
1 tjockbottnad kastrull
1 sockertermometer (digital eller manuell)

GÖR SÅ HÄR
Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper. Pensla lite rapsolja över bakplåtspappret och pudra det sedan med florsocker för att undvika att smeten fastnar i pappret. 

Smet 1: Häll i gelatinpulver och vatten i en stor bunke. Vispa det vitt och fluffigt med en elvisp. 

Smet 2: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ut. Tillsätt vaniljsockret och blanda om försiktigt. Vaniljsockret tillför stabilitet i äggvitan och det går inte att tillsätta det i ett tidigare steg för då kommer smeten smaka beskt.

- Smet 3: Blanda vatten, vit sirap, strösocker och salt i en kastrull. Koka blandningen tills den är på 122-124 grader.  

Häll den varma sockerblandningen (smet 3) i den stora bunken där det vispade gelatinet finns (smet 1). Vispa på hög hastighet med elvisp tills smeten blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 2) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Om du vill ha någon smaksättning på smeten tillsätter du det nu. 

- Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur ca 12 timmar.

Vänd på den färdiga smeten och dra bort bakplåtspappret. 

Klipp ut valfri storlek på marshmallowsen. Rulla i en skål med florsocker innan du lägger dem i en burk med tätslutande lock. 

Orginalrecept med steg-för-steg-bilder finns här!

0 kommentarer publicerat i Godis, Julbakning;
Taggar: Hembakade marshmallows, Marshmallows, marshmallows recept, vaniljmarshmallows