Lakritssemlor - det bästa av två världar

Jag älskar semlor och jag älskar saltlakrits.
Varför inte kombinera det bästa av två världar, tänkte jag.
Dessa semlor är galet goda för oss som är lakritsälskare.
Jag valde att ha ganska mycket lakrits i mina men det är valfri mängd som gäller.
Ät och njut! 
12-14 stycken
 
Ingredienser
25g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1,2 tsk mald kardemumma
50g smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl
 
Pensling
1 ägg
 
Fyllning
ca 100g mandelmassa
1-2 pkt lakrisal, eller annan valfri lakrits som går att krossa
1-2 msk mjölk
3-4 dl vispgrädde
 
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma och smör. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.  
 
- Dela degen i 12-14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 
 
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. 
 
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler. 
 
Montering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda mandelmassan med mjölk till en kladdig massa och tillsätt därefter lakritsen efter egen smak. Lägg en klick i varje bulle. 
 
- Vispa grädden och bred eller spritsa den på bullarna. 
 
- Sätt på locken. Pudra över lite florsocker blandat med lakrisal före servering. 
0 kommentarer publicerat i Bakelser
Taggar: fastlagsdagen, fettisdagen, lakrisal, lakrits, lakritssemla, lakritssemlor, saltlakrits, semla, semlor