Gransirap

Det finns mängder med nyttigheter i naturen som sällan plockas och äts. Bara på din egen
tomt kan du hitta en massa hälsosamma godsaker. Jag har varit ute på min lilla tomt och
plockat ca en liter med granskott som jag ska göra sirap med.
Visste du att?
Nyplockade granskott är rika på C-vitamin och mineraler som t ex. kalcium, magnesium och kalium.
De ska plockas när de är ljusgröna i slutet på våren alternativt början på sommaren. Granskott sägs
kunna stimulera ämnesomsättningen och hudens cirkulation, lindra hosta och boosta kroppen med
energi. Det finns mängder med goda recept på hur man kan tillaga granskott. Bland annat kan man
smörsteka dem, torka och göra krydda av, mixa ihop en pesto eller göra en sirap att lägga i te, bröd
eller bakelser.
Var försiktig och ät med måtta om du är gravid, har njurproblem, annan sjukdom eller känslighet där
kosten är viktig. Om du verkligen vill testa granskott ändå, rådgör i sånt fall med din läkare först.
Recept till granskottssirap
Ingredienser
4 dl ljusgröna mjuka granskott
2-5 dl strösocker (beror på hur söt du vill ha den)
1 citron
Gör så här:
- Ta fram en mellanstor glasburk med lock.
- Skiva citronen i tunna skivor. Varva citronskivor, granskott och socker i den mellanstora glasburken. Inget vatten behövs.
- Låt stå i ca två veckor i ett fönster med mycket solljus. Vänd på burken lite då och då så att allt socker löser upp sig.
- När granskottssirapen är helt klar och utan synligt socker så ska du sila av granskotten och citronen.
- Sedan är den klar att njutas på glass, i te, bröd eller som hostmedicin.
Steg-för-steg-instruktioner

För att göra granskottsirap behövs bara nyplockade granskott, socker och en citron.

Nyplockade granskott går att plocka på din egen tomt. Men tänk på att plocka granskott
innefaller inte under allemansrätten, dvs måste du fråga tomtägaren om du ska plocka
på någon annans mark än din egen.

Varva skivad citron, socker och granskott i en mellanstor glasburk med lock. Låt stå
i ett soligt fönster ca 2 veckor. När granskottssirapen är klar och sockret har lösts upp
är det dags att sila bort granskotten och citronen. Därefter är den redo att användas till
vad du än vill ha den till.