Vitpepparkakor - en lite kryddigare variant!

Pepparkakor innehåller vanligtvis inte peppar, men under världskrigen var det svårt
att få tag i kryddor såsom t ex: ingefära, kryddnejlikor och kanel. Så då uppkom det
ett pepparkaksrecept som faktiskt innehåller peppar. Vitpepparkakor.
Det här receptet kommer från en kvinna vid namn Clara Götefelt. Hennes son
jobbar som pastor i kyrkan jag är engagerad i och han berättade att en dag kom
det vitpepparkakor levererade till en liten lanthandel i Närke. Det receptet var hemligt
men Clara blev oerhört förtjust i vitpepparkakorna och bestämde sig därmed för att
skapa ett eget recept med vitpeppar som enda krydda.
Vitpepparkakor smakar precis som pepparkakor men med en kryddigare eftersmak.
100 gummor och gubbar
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker (220 g)
1 tsk nymald vitpeppar
1 dl vispgrädde
9-10 dl vetemjöl (540-600 g)
2 tsk bikarbonat
1,5 dl ljus sirap
Gör så här
- Rör samman smör, socker och sirap i en bunke.
- Tillsätt grädde och den malda vitpepparn. Blanda väl.
- Blanda bikarbonat och vetemjöl seperat, rör sedan ned det i smeten. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen vila kallt minst 12 timmar omlindad av plastfolie eller i en plastpåse.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla degen tunt på mjölat bakbord och ta ut pepparkakor med mått.
- Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter. Låt kakorna svalna på plåten något innan de läggs på galler.
