Choklad whoopies fyllda med dulce de leche!

Whoopie pies, eller whoopies som de också kallas, är en amerikansk liten fylld mjuk kaka. 
Det finns lika olika teorier vart ifrån denna underbara lilla kaka uppfanns. Den mest kända
teorin är att amiska kvinnor i Pennsylvanien i hemlighet packade sina barns lunchlådor
med dessa små sötsaker. När barnen öppnade sina lunchlådor och upptäckte sötsaken 
utbrast de "Whoopie" - därav namnet. I Pennsylvanien anordnas varje år en whoopie festival -
där man bland annat tävlar i att baka, äta och kasta whoopies. 
 
Det ursprungliga receptet på whoopies är att fylla dem med marshmallow, men eftersom att
det är Internationella dulche de leche dagen idag så valde jag att fylla mina med det istället. 
 
Baka, vänta och njut av dessa underbara bakverk!
 
ca 40 stycken kakor (20 dubbla)
 
Ingredienser:
100g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1,5 dl mjölk
 
Fyllning:
En burk karamelliserad mjölk (dulce de leche) som är färdigkokad
Några nypor flingsalt (frivilligt)
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. 
- Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägget och vispa till det är väl blandat.
- Tillsätt varje torr ingrediens en i taget. Blanda varsamt och med stora mjuka tag så att luftigheten bevaras i smeten. Avsluta med att tillsätta mjölken, lite i taget och blanda försiktigt. OBS! Blandar du för mycket kan smeten bli rinnig och whoopisarna blir då platta.
- Häll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsaut på en plåt med bakplåtspapper. Har du ingen spritspåse så går det lika bra att klicka ut smeten på plåten med hjälp av en sked. Klickarna ska vara ungefär lika stora som en femkrona. 
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. Det gör inget om de flyter ihop lite för det går att fixa till senare, så länge det inte blir en enda stor platt smet för det går inte att fixa likabra i efterhand. 
- Låt kakorna svalna på plåten en stund innan du flyttar över dem till ett galler. 
- Öppna den karamelliserade mjölkburken och klicka ut ca 1 tesked på hälften av kakorna. Om du vill kan du strö lite salt på varje klick med karamelliserad mjölk. Lägg därefter ihop de med resterande kakor.
 
Och helt plötsligt blev de whoopies! 
0 kommentarer publicerat i Mjuka kakor
Taggar: choklad whoopies dulche de leche, dulche de leche recept, internationella dulche de leche dagen, karamelliserad mjölk recept, whoopie pies, whoopies recept