Fira kanelbullens dag med en gigantisk bulle!

Idag är det Kanelbullens dag och hemma hos mig bjuds det på en bulle bara..
En gigantisk kanelbulle!
Lika enkel att göra som flera bullar och minst lika god.
Alla har vi haft en dröm om att äta en gigantisk bulle, så varför inte idag?! :)
Varning!
Finns inget måste på att man måste dela med sig av denna bulle.
Finns inget måste på att man måste dela med sig av denna bulle.
Men ett tips är att äta den långsamt, annars får du nog ont i magen!
Baka, vänta och njut!
ca 40 små bullar eller 2 gigantiska
Ingredienser:
150g rumsvarmt smör eller margarin
5 dl mjölk
50g jäst för söta degar
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
ca 1,4 L vetemjöl
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
Gör så här:
- Värm mjölken till ca 37 grader, hellre lite kallare än varmare.
- Smula ned jästen i en degskål på ca 3-4L. Häll över den fingervarma mjölken och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret skärt i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma.
- Tillsätt mjölet lite i taget. Spara ca 0,5 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
- Kolla om degen jäst klart genom att peta lite lätt på ytan. Om den kommer tillbaka efter att du tryckt på den, är den klar. Om inte, låt den jäsa lite till.
- Ta upp degen ur degskålen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. En deg i taget, kavlar du ut till en avlång platta.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på varsin platta. Skär remsor som är ca 3 cm breda av plattorna. Börja med att rulla ihop en remsa och lägg den sedan på nästa remsa och rulla så att den blir större. Lägg över rullen på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt sedan att lägga varje remsa runt rullen i varv tills att den når den storlek du önskar.
- Ta en ny plåt med bakplåtspapper och gör likadant med den andra degen.
- Låt de gigantiska bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 (vanlig).
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda längst ned i ugnen ca 10 minuter utan aluminiumfolie och sedan ytterligare 10-20 minuter med aluminiumfolie på.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Orginalreceptet finns på Kungsörnens hemsida.