Rosformad äppelpaj

Nu börjar det bli skördetid för äpplena runt om i Sverige.
Jag har ett litet äppelträd i min trädgård som bara vissa år ger frukt.
Förra året höll grenarna på att kollapsa av att det var så mycket äpplen,
i år dessvärre fann jag bara 6 ynka små äpplen på hela trädet.
Men hindrar inte mig från att baka denna urgoda äppelpaj!
Jag använde mig av ett mjöl som jag köpte i Värmland, kallad skrädmjöl.
Skrädmjöl är gjort på rostad havre och ger en härlig smak och konsistens till äpplena.
Men det går att byta ut mot annat valfritt mjöl såklart!
Baka, vänta och njut!
Ingredienser
Pajdeg
125g smör
2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
100g skrädmjöl (går att byta ut mot mandelmjöl eller annat valfritt mjöl)
2,5 dl vetemjöl
Fyllning
ca 6-8 små äpplen alternativt ca 3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
Gör så här:
Förberedelse:
- Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Knåda ihop till en deg. Lägg in degen i plastfolie eller en plastpåse för att sedan låta den vila i kylskåpet en stund.
- Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg ihop pajen:
- Kavla ut pajdegen eller tryck ut den för hand i en pajform. Täck kanterna med aliminiumfolie så att de inte får för mycket färg eller blir brända.
- Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen ca 5-10 minuter.
- Blanda socker, kanel och kardemumma i en skål och ställ åt sidan.
- Dela äpplena och skär de i tunna halvcirklar. Lägg sedan ut några av skivorna längs med kanten. Därefter ska kommande varv med äppelskivor placeras i hålen av de tidigare varven. Så att det tillslut bildas en ros. Det är lite pilligt men resultatet är värt det i slutet.
- När du är nöjd med dekorationen med rosorna, strör du över socker-kanel-kardemumma-blandningen på äpplena.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
- Servera tillsammans med glass eller vaniljsås. Mums!

Foto: Isabelle Strömbäck