Chiapudding - hiss eller diss?

Hetsen över chiafrön har lagt sig och då passar jag på att ta mig en titt på detta älskade frö.
Varför hetsar alla upp sig över några små frön, kan man undra?
Svaret är nämligen att dessa små frön är sprängfulla av bland annat proteiner, mineraler
och kalcium. De innehåller också mycket omega 3-syror. Om du äter två skedar chiafrön
så får du i dig mer omega 3 än en normal bit lax. Insane! De innehåller också andra nyttiga
ämnen som t ex. kalcium, antioxidanter, protein och andra vitaminer.
Men är det verkligen gott då?
Alltså vanlig chiapudding är det en lite läskig konstistens på,
men det smakar inte speciellt mycket. Det är en väldigt neutral smak.
Därför är det viktigaste tipset jag kan ge er:
Att tillsätta frukt & bär, kanske även nötter för en annan konsistens.
Då blir chiapuddingen inte bara nyttig, utan smakrik också.
Det positiva med att chiafrön är smaklösa är att det går att använda dem
i betydligt fler recept än chiapudding. Du kan tillsätta dem i bröd, musli,
maträtter och t o m. glass. De är helt glutenfria och kan ätas av alla.
Här nedanför finner du ett recept på chiapudding.
Men glöm inte att du kan äta chiafrön hur som helst
och när som helst! :)
Recept på chiapudding, 2 port
Ingredienser
2-3 msk chiafrön
2 dl mjölk (laktosfri, mandel, soja.. välj själv vad som passar bäst)
1 krm vaniljpulver
Topping
Tärnad färsk frukt eller bär
Gör så här:
- Blanda chiafrön, valfri mjölk och vaniljpulver i ett glas. Jag tyckte själv att 3 msk per glas blev en rätt stel pudding med tiden. Så nästa gång ska jag ta i 2 msk per glas. Jag vill hellre ha en lite krämigare pudding.
- Låt stå minst ett par timmar, men helst över natten i kylskåp. Rör gärna om efter ett tag.
- Toppa med färsk frukt eller bär.
- Avnjut som frukost eller mellanmål.
