Hemlagad potatis- & morotsgnocchi med baconsås

Gnocchi är en superenkel och god måltid att göra vilken kväll som helst i veckan.
Det går fort att både knåda ihop en deg och att tillaga gnocchin.
Perfekt att göra om du har kokad potatis över från kvällen innan.
Det här är verkligen hemlagad mat när den är som bäst!
Smaklig måltid!
4 portioner
Ingredienser
Gnocchi-deg
ca 600 g mjölig potatis (6-7 små potatisar)
ca 200 g morötter (1-3 morötter)
1/2 tsk salt
ca 2-3 dl mjöl
Baconsås
1 pkt (140 g) tärnat bacon
1/4 purjolök
1 msk matgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och lägg in den oskalade potatisen tillsammans med morötterna på en plåt. Baka i ungefär 30-40 minuter tills de har blivit mjuka. Låt svalna något innan du börjar skala av skinnet.
- Pressa potatisen och morötterna i en potatispress. Blanda pressad potatis, morot, ägg och salt i en bunke. Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda ihop till en fast deg. Mängden mjöl kan variera, degen är klar när den inte fastnar på dina fingrar.
- Dela upp degen i 6-7 bitar och rulla dem till avlånga, fingertjocka längder på ett lätt mjölat bord. Tryck varje längd lite lätt med en gaffel. Skär längderna i 2-3 cm långa bitar.
- Koka upp lätt saltat vatten. Lägg i gnocchin, ca 5-6 stycken i taget, i det kokande vattnet. Så fort de flyter upp till ytan är de klara att tas upp med en hålslev. Det tar vanligtvis 3-5 minuter. Tänk på att inte tillaga för många gnocchi samtidigt utan tillaga de hellre i omgångar. Det går ändå så fort så att det märks inte att de tillagats i omgångar efter varandra.
- Under tiden stek bacon och purjolök i en stekpanna. Tillsätt matgrädde och krydda med svartpeppar. Inget salt behövs eftersom att bacon har sälta.
- Häll över gnocchin och baconsåsen i en serveringsskål.
- Servera tillsammans med riven parmesanost.