Köttfärs- och Spenatlasagne

Mitt i kallaste januari behöver man mat som är enkel, galet god och mättande.
Och den här lasagnen stämmer verkligen in på alla tre sakerna. 
Det tar sin tid men det är totalt värt det.
 
Det finns två viktiga saker att kunna om man vill lyckas med sin lasagne;
1. Snåla aldrig med såsen. Sås gör att lasagnen blir saftig och man slipper
äta hårda lasagneplattor som förstör hela måltiden.
2. Ha inte bråttom efter att du tagit ut den ur ugnen. Låt den stå och chilla 
10-15 minuter för att riktigt sätta sig och bli så där härligt saftig.
 
Lycka till och smaklig måltid! :) 
6 portioner
Ingredienser
400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
En klick smör
70 g färsk babyspenat
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljong
9 lasagneplattor
 
Ostsås
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost gratäng
1/2 tsk salt
 
Gör så här:
Förberedelse av köttfärssås
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Fräs lökarna mjuka i en klick smör i en stekpanna. Skölj och hacka färsk babyspenat och stek lätt tillsammans med löken. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. 
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, basilika, svartpeppar och en grönsaksbuljongtärning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Om den känns för torr eller tjock, tillsätt lite vatten i taget tills konsistensen känns rätt. 
 
Redning av ostsås
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen koka ca 3 min. 
- Rör ned 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt. 
 
Ihopsättning av lasagne
- Smeta ut ca två matskedar med ostsås i botten av ugnsformen. Varva sedan med lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås. Om den inte räcker så kan du fylla på med lite kall mjölk. 
- Strö över resten av osten. 
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När osten blivit gyllene, lägg på en bit aluminumfolie så att lasagnen inte bränns. Stick en kniv eller provsticka i lasagnen för att kolla om den är klar. När stickan eller kniven går helt igenom är lasagnen klar att tas ut från ugnen. 
- Låt sedan lasagnen stå och sätta sig i ca 10-15 minuter innan servering. 
- Servera med en god sallad till. 
0 kommentarer publicerat i Matrecept
Taggar: köttfärs recept, köttfärs- och spenatlasagne, köttfärslasagne, lasagne recept, spenatlasagne