Mammas underbara kardemummabullar

Min mamma gör verkligen världens godaste bullar!
Dessa bullar har gett mig så många goda minnen som t ex. när jag var liten
och vi barn alltid fick, eller snarare tog, degklumparna och åt. Eller när man åt så många
nygräddade bullar att man fick ont i magen. Får alltid sån nostalgi rusch när jag känner lukten av
nybakade bullar.. muums! :)
ca 30 bullar
Ingredienser
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk stött kardemumma
1/2 tsk salt
2 dl socker
1,5 L vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
4 msk stött kardemumma
2 tsk vaniljsocker
4 msk socker
Dekorering
Pärlsocker
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 C. Observera noga och ta hellre lite kallare temperatur än varmare. Vid kallare temperatur kan degen få jäsa lite längre, medan är temperaturen för varm så dör jästen och det blir kompakta och hårda bullar. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Blanda om tills jästen har löst upp sig.
- Tillsätt kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. Knåda in resten av mjölet, lite i taget, tills degen känns mjuk, håller ihop och börjar släppa från kanterna på bunken. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
- Gör fyllningen undertiden degen jäser. Blanda rumsvarmt smör, stött kardemumma, vaniljsocker och socker i en skål.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel. Smeta ut fyllningen så jämnt du kan och rulla sedan ihop den. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
- Lägg skivorna i bullformar på plåtar med snittytan uppåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader (vanlig ugn) eller 225 grader (varmluft).
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i ca 10-15 minuter mitt i ugnen.
- Låt bullarna kallna på ett galler under en bakduk.
Åhh nybakta bullar är ju så gott!