Rosensocker

 
 
När man gör rosensocker är det viktigt att använda rosor som inte är besprutade. Helst ska du plocka de själv ute och tänk på att desto starkare doft - desto starkare smak. Jag plockade själv mina rosor ute i trädgården. 
 
Jag gjorde 5 dl rosensocker, vilket är 5 dl rosor och 5 dl socker. Stegvis gör du så här:
- Skölj rosenbladen noga och lägg dem att torka på ett vitt papper eller handduk. Då kan alla insekter som eventuellt finns kvar krypa ut. Rosorna får max ligga så här i ett dygn, för de ska inte torka utan bara bli av med sköljvattnet. 
- Mixa därefter rosenbladen tillsammans med sockret i en mixer tills allt malts samman. 
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och sprid ut sockret därpå. Låt sockret torka i 50 grader, ca 45 minuter. Rör om då och då, samt kolla om sockret torkat. Beroende på ugn kan tiden variera. 
- När sockret torkat helt, ta ut det ur ugnen och låt det svalna. 
- Mixa sockret igen så att alla klumpar försvinner. 
- Häll upp i en torr, ren glasburk och förvara torrt. 
 
Kan eventuellt ta några dagar innan sockret smaksätts av rosenbladen.