Grapefruktsorbet med smak av lavendel

Att göra egen sorbet är enklare än vad du tror. Du behöver inte ens någon glassmaskiin!
I princip behöver du bara lite frukt eller bär, något sötningsmedel, socker och vatten.
Du kan också tillsätta örter, choklad eller vin för att smaksätta sorben. 
 
 
För att göra en sorbet behöver du:
1. Frukt (färsk eller frusen)
- Mjuk frukt: mango, bär, persika, melon, ananas, banan, vindruvor.
- Hård frukt: äpplen eller päron.
- Fruktjuice: citron, grapefrukt, apelsin eller lime. 
2. Sötningsmedel (sirap, socker, honung, juice eller sött vin)
3. Syra (citron, lime, apelsin eller balsam vinäger).
4. Alkohol (vodka eller likör) *frivilligt
 
Fakta!
- Du har i sötningsmedlet för smaksättningens skull. Beroende på hur sur eller söt frukten är, så har du i antingen mer eller mindre sötningsmedel. 
- Alkohol fryser inte, vilket hjälper sorben att bli len och ger den en mindre grynig textur. 
 
Gör så här:
För mjuk frukt: Tillsätt frukt, sötningsmedel, syra och alkohol (frivilligt) i en mixer eller matberedare och mixa.
 
För hård frukt: Tillsätt frukt, sötningsmedel och syra i en kastrull och koka till frukten blir mjuk. Låt svalna och häll över i en mixer eller matberedare. Tillsätt alkohol (frivilligt). 
 
För fruktjuice: Tillsätt fruktjuice, sötningsmedel och syra i en skål och blanda. Om du vill ha en starkare smak så kan du koka sötningsmedlet med lite fruktskal innan du tillsätter den i skålen. 
 
Om du har en glassmaskin, tillsätter du bara blandningen i den och låter maskinen göra sitt jobb. 
Har du ingen glassmaskin så häll upp blandningen i en avlång sockerkaksform och frys till den sätter sig. Ta sedan upp den ur frysen och blanda om. Sätt tillbaka den i frysen någon timme till. 
 
Mitt recept på grapefruktsorbet med smak av lavendel:
2,25 dl strösocker
2,25 dl vatten
2 tsk lavendel
6 dl grapefruktsjuice (ca 4 färsk pressade grapefrukter)
1 dl apelsinjuice (1 apelsin)
1 halv lime
1-2 msk vodka
 
Gör så här:
- Låt socker, vatten och lavendel koka i en kastrull till sockret har upplösts. Akta så att det inte bränns eller kokar över. Låt svalna. 
- Blanda grapefruktsjuicen, apelsinjuicen och vodkan i en skål. Pressa i en halv lime. 
- Blanda sötningsmedlet (socker + vatten + lavendel) med grapefruktsblandningen. 
- Häll över i en avlång sockerkaksform och ställ in i frysen. 
- När sorben har satt sig, ta upp den och blanda om. Ställ sedan in i frysen igen. 
- Servera direkt efter den tagits ur frysen.
0 kommentarer publicerat i Desserter
Taggar: grapefrukt, grapefruktsorbet, hemmagjord sorbet, lavendel, sorbet