Smörbakade vanilj- och kardemummabullar

Bulldeg
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14 dl Manitoba cream (eller special vetemjöl) + lite till vid utbakning
Vanilj-kardemummafyllning
150g rumstempererat smör
6 msk strösocker
6 msk vaniljsocker
2-3 tsk kardemumma
Pensling
1 ägg
2 msk pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till ca 35 grader.
- Smula ned jästen i en stor degbunke eller i bakmaskinen, tillsätt 1 dl av vätskan och rör till jästen lösts upp.
- Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
- Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg, för hand eller i bakmaskin i minst 15 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta, ca 40 x 25 cm.
- Blanda samman mjukt smör, socker, vaniljsocker och kardemumma. Bred ut hälften av smörsmeten på varje utkavlad deg.
- Rulla ihop till rullar från långsidan.
- Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader (över-och-undervärme) eller 225 grader (varmluft).
- Vispa ägget och pensla bullarna. Strö sedan över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.