Stockholmskakor

Spröda små kakor fyllda med hallonsylt och rullade i pärlsocker. Sägs kallas för Stockholms kakor men ingen vet inte riktigt varför. En del säger att de har sålts i små bagerier i Stockholm sedan början av sekelskiftet. Hursomhelst är de urgoda! Och är de små så får man ju ta två 🙂

Ca 60 kakor 

Ingredienser 
150 g smör
3/4 dl strösocker 
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 1/2 dl vetemjöl

Garnering
1 äggvita
1 dl pärlsocker (alt. 1 dl hackade mandlar) 

Fyllning 
2-3 msk hallonsylt (alt. Syltflaska) 

Gör så här
1. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Blanda ner äggulan. Tillsätt mjölet blanda ihop till en smidig deg.

2. Dela degen i två och rulla vardera degbit till en 25 cm lång rulle. 

3. Pensla rullarna med äggvita och rulla dom sedan i pärlsockret. Lättast att göra detta på en plan yta som tex en tallrik eller en bricka.

4. Låt vila i kylskåpet minst 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

6. Skär degrullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dom med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

7. Gör en liten fördjupning i varje kaka. Lättast är att använda ett runt handtag från ett köksredskap tex en slev. Fyll hålen med sylt. 

8. Grädda mitt i ugnen ca 14 minuter eller tills de har fått en gyllene färg. Låt svalna på galler.