Vaniljkakor utan bakpulver - Kors vad goda de är!

Det här är ett superbra recept på en kakdeg som håller formen under gräddning.
Degen är superlätt att baka med och går utmärkt att spara i kyl eller frys.
Jag använde en matberedare då jag gjorde degen men den går att göra den för hand också.
Baka, vänta och njut!
Vaniljkakor (ca 80 st små kors och vanliga formar ca 25-30 st)
Ingredienser
100g strösocker
100g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
450g vetemjöl (siktat)
200g smör
Gör så här:
- Blanda strösocker, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget och blanda om.
- Tillsätt det siktade vetemjölet tillsammans med bitar av smöret. Blanda om tills degen precis går ihop.
- Knåda ihop degen lätt på mjölat bakbord och plasta sedan in den. Låt den ligga i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Ta fram lite av degen i taget och kavla ut på ett mjölat bakbord. Den är lättast att hantera då den är kall och hård. Så det gäller att arbeta snabbt. Kavla ut degen till önskad tjocklek och stansa sedan ut kakor i valfri form. Använd en stekspade eller spatel för att flytta på de utstansade kakorna. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
- Låt svalna på ett galler.
Dekoration
Ingredienser till "Royal icing" - kristyr:
30g äggvita (ungefär ett stort ägg)
ca 200g florsocker
1 tsk citronsaft
Ev. några droppar smaksättning
Ev. några droppar pastafärg
Gör så här:
- Vispa äggvitan lätt och sikta sedan ned florsockret.
- Tillsätt citronsaften och eventuell smaksättning och färg. Vispa på låg hastighet.
- Fyll på med florsocker tills du har fått en lämplig konsistens. Den ska vara matt och bilda toppar när den är klar.
- Dekorera vaniljkakorna med valfritt mönster.
