"Kick Flu Soup" - kyckling & grönsakssoppa

Kycklingsoppa har länge använts som en huskur mot förkylning i bl.a. Asien och USA.
Det finns forskning som stödjer och visar på att det finns en del sanning bakom denna gamla tradition.
Bland annat kom man fram till att kycklingsoppa, framförallt den som är gjord på ben och brosk, innehåller
många komponenter som kan lindra inflammationer. Men det finns även andra superbra anledningar till att äta
het kycklingsoppa om du är förkyld.
- Soppa är lätt att äta även fast att man är trött och hängig eller utan aptit.
- Den heta ångan öppnar upp och lindrar täppta näsor för stunden.
- Varm buljong ökar blodcirkulationen, löser upp segt slem, lindrar halsont och dämpar hostan.
- Ingredienser som vitlök, peppar, rosmarin och chili som ofta ingår i sopprecept anses ha
lindrande effekt på förkylning och hosta.
Extra nyttigt blir det om du använder Scandinavien Organics färska kycklingbuljong, som är en buljong kokad på KRAV-märkt kyckling och innehåller naturliga proteiner, mineraler, gelatin, glycin och magnesium som lätt kan absorberas av kroppen. Dessa näringsämnen hjälper till och stärker immunförsvaret, hjälper matsmältningen och ämnesomsättningen samt stärker leder och muskler.
Den finns att köpa på: www.scanorganics.com eller i en livsmedelsbutik nära dig.
Men, kan du inte det så fungerar vanliga buljongtärningar också. Grönsaker och örter är ju nyttigt ändå :)
Vitlöksbröd
Ingredienser
Surdegsbaguette, eller valfritt bröd
1-2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär baguetten i sneda skivor och lägg de på en plåt.
- Häll över lite olivolja på varje baguetteskiva och pressa eller hacka sedan vitlöksklyftorna innan du lägger de på baguetterna. Strö över lite salt.
- Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 5-8 minuter.
"Kick Flu Soup" (kyckling & grönsakssoppa)
2-4 portioner
Ingredienser
1-2 liter Scandinavien Organics färska kycklingbuljong (eller 1-2 buljongtärningar tillsammans med 1-2 L vatten)
2 kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 skalade morötter
1 broccolibukett
1 tumstor bit färsk ingefära
1 färsk röd chili (mellanstark)
1 knippe färsk rosmarin
Lite svartpeppar efter egen smak
Gör så här:
- Hacka den gula löken, broccolibuketten, de skalade morötterna, chilin och den färska ingefäran. Ställ åt sidan.
- Sätt en medelstor tjockbottnad kastrull eller gryta på spisen. Häll i 1-2 liter kycklingbuljong, eller 1-2 buljongtärningar + 1-2 L vatten, och låt det koka upp. När buljongen har kokat upp tillsätter du alla dina hackade grönsaker. Pressa eller hacka vitlöksklyftorna och lägg de sedan i kastrullen. Låt det koka upp.
- Hacka kycklingfiléerna i små bitar och lägg ned i soppan. Smaksätt med färsk rosmarin och svartpeppar. Salt behövs oftast inte eftersom att buljongerna i sig innehåller sälta.
- Låt koka tills att kycklingen är genomkokt, med andra ord lite lätt grå-vitaktig i färgen, och morötterna är mjuka.
- Servera med nygräddade vitlöksbröd och en klick grädde eller creme fraiche.
